TÜRKTOB BAŞKANI GÜLER, ‘’TÜRK TARIM SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ, FIRSATLAR’’ PANELİNE KATILDI

TÜRKTOB BAŞKANI GÜLER, ‘’TÜRK TARIM SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ, FIRSATLAR’’ PANELİNE KATILDI

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Antalya Growtech Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı kapsamında düzenlenen ‘’Türk Tarım Sektörünün Geleceği, Fırsatlar’’ ana temalı panele katıldı.

Panelin diğer konuşmacıları ise: Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği (BASUSAD) Başkanı Koray Erdoğan, Gübre Üreticileri, İhracatçıları ve İthalatçıları Derneği (GÜİD) Başkanı Metin Güneş ve Sera Konstrüksiyon Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER) Başkanı Cengiz Yahyalı idi.

Tarım Gazetecisi Galip Umut Özdil’in moderatörlüğünü yaptığı panelde TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler’in sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle;

“Tarım ve gıda sektörünün geleceğini değerlendirirken tohumculuk alanında yaşanan gelişmeleri ve bu gelişmelerin önümüzdeki süreçte üretimi nasıl etkileyeceği yönündeki öngörüleri ilk sıraya yerleştirmeliyiz.

Küresel ısınma ve kuraklık, savaşlar, dengesiz ve plansız nüfus hareketleri, yeni varyantların tetiklediği yeni pandemi endişeleri, dış ticarette yaşanan dengesizlikler, uluslararası politikaların belirsizliği hatta küresel ticaret sistemlerinin ezberlediğimiz kalıplarının dışına çıkan ve pek de insancıl olmayan uygulamaları en çok tarım ve gıda sektörünü ve doğal olarak tohumculuk sektörünü etkiliyor. Bu etkilerin büyük bölümü de takdir edersiniz ki olumsuz sonuçlar yaratmaya hâlâ adaydır.

Tohumculuk ise gıda güvenliğinin ve güvencesinin sağlanması açısından çok kritik ve stratejik önemdedir. Ancak gerek iklim değişikliklerinin etkileri gerekse nüfus artışının yarattığı baskı tohumculuğun bu stratejik konumunu daha üst seviyelere çıkartacak yeterli üretimin yanında verimlilik, kalite ve çeşitlilik daha da ön planda olacaktır. 

Ayrıca tohum alanında yeni teknolojiler ile değişen iklim koşulları dikkate alınarak yapılan ıslah çalışmaları ve sürdürülebilirliğin sağlanması ve gıda güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Bizler Türk tohumculuk sektörü ve TÜRKTOB olarak tüm bu şartlar içinde bile temel parametrelerin hepsinde oldukça başarılı yıllar geçiriyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığımızın verdiği desteklerin de etki ve ivmesiyle Türk özel sektörü özellikle 2008 yılında kurulan Türkiye Tohumcular Birliği ve Alt Birlikleri öncülüğünde tarım sektörünün diğer alanlarına göre çok genç olmasına rağmen çok hızlı bir yol aldı.

Bildiğiniz gibi üretimi esas alan bir ekonomik sektörün başarısının ana unsuru üretim verilerdir. Tohumculuk sektörü olarak üretim rakamlarımız her yıl artıyor. Tohum, fide, fidan ve süs bitkilerinde her sene üretim miktarı ve kalitemiz yükseliyor.

2022 yıl sonu itibarıyla 1.361.336 ton sertifikalı tohumluk, 137 milyon adet meyve fidanı, 2 milyon adet asma fidanı,  6 milyar adet sebze fidesi, 91 milyon adet çilek fidesi ve 2 milyar adet süs bitkisi ürettik.

Bu verilerin ne anlama geldiğini oransal olarak özetle anlatmaya çalışayım;

Son 10 yılda sertifikalı tohum üretiminde %100, fidan üretiminde %300, fide üretiminde %95, süs bitkileri üretiminde son % 75 artıştan söz ediyoruz.

Sektörün tamamını derleyecek olursak 386 milyon dolar ihracat, 223 milyon dolar ithalatımız var. 2018 yılında ilk kez ihracatımız ithalatı geçmişti.

2022 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı %173 oldu.

Tohumculuk sektörünün en önemli ihtiyacı, araştırma geliştirme (AR-GE) çalışmalarının yeteri kadar ve sürekli yapılabilmesi ve üretilen bilgi ve teknolojinin sektör tarafından kullanılabilmesidir.

Bu kapsamda en önemli konu ise bitki ıslahı çalışmaları, tohum bilimi ve tohum teknolojileri alanında yapılan araştırmalar ile çeşit geliştirme çalışmalarıdır.

Bu anlamda ihtiyaç ise; yüksek verimli, kaliteli, stres şartlarına, hastalık ve zararlılara dayanıklı, tüketim tercihlerine uygun çeşitlerdir.

Ancak bu çalışma, önemli olduğu kadar da zor, büyük yatırım gerektiren ve uzun zaman alan bir faaliyettir. Bu nedenle öncelikle çeşit geliştirme çalışmaları olmak üzere tohum bilimi ve tohum teknolojileri alanındaki Ar-Ge faaliyetleri desteklenmelidir.”

23 Kasım 2023 / Antalya