Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Orta Anadolu Bölge İstişare Toplantısı

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Orta Anadolu Bölge İstişare Toplantısı

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) tarafından 23 Kasım 2019 tarihinde Ankara Latanya Otel’de Orta Anadolu Bölge İstişare Toplantısı düzenlenmiştir.

Bu toplantıya Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Fuat Fikret Aktaş, Tohumculuk Daire Başkanı Sayın Sezgin KARADENİZ, TTSM Müdürü Sayın Ali ERDEN, bazı Belediye Başkanları, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Savaş AKCAN, Alt Birliklerin Yönetim Kurulu Üyeleri ve personelleri, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Çorum, Çankırı ve Yozgat İl Tarım Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, Ziraat Odaları Başkanları, Tohum Firmalarının Yetkilileri, Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulu, TÜRKTOB delegeleri ve Tohum Yetiştiricisi Üyelerimizin yoğun katılımları ile gerçekleştirilmiştir. 
Bakanlığımızın kıymetli Bürokratları ve kıymetli Üyelerimizin yoğun ilgisi ile gerçekleşen toplantıda; sektörümüz ile ilgili güncel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunarak, kurumsal yapımızı güçlendirmek ve üyelerimize daha iyi hizmet vermek için birliğimizin yapmış olduğu ve yapılacak olan tüm faaliyetler, izleyeceği yol haritasının belirlenmesi ve gerçekleştirilecek projelerin planlanması konuları ele alınmıştır.
     İstişare toplantımızın açılış konuşmasını yönetim kurulu başkanımız Sayın Hacı Ömer Güler yapmışlardır. Konuşmalarında; Tarımın stratejik önemine değinerek geleceğin dünyasında yaşanacak tarım ve gıda savaşlarına hazır olabilmek için tohum sanayisine ve AR-GE ye öncelik vermemiz gerektiğini belirtmişlerdir. Bunun yanında genç çiftçilere tarımdan kopmamaları, tarımsal üretimden vazgeçmemeleri için çağırılar yapılmıştır.
Tarım Bakanlığının uygulamaya başlatacağı TBS (Tarım Bilgi Sistemi)’ne geçilerek üyelerimizi evrak yükünden kurtarıp Yetiştirici belgelerine ve ÇKS belgelerine sistemden ulaşılabileceğini belirtmişlerdir.

Bu yıl üyelerimizin, Ziraat Fakültelerinde okuyan 30 kişiden oluşan yetim ve muhtaç öğrencilerimize burs verilmeye başlandığını belirtmişlerdir.
Üyelerimize daha iyi hizmet verebilmek, birlikler arası koordinasyonu sağlamak adına satın almış olduğumuz yeni ofisimizin müjdesi verilerek en kısa zamanda hizmet verilmeye başlanacağını dile getirilmiştir.
Üyelerimizin tohumluk yetiştiriciliğinde profesyonel çiftçi olabilmesi için Bakanlığımız nezdinde yaptığımız girişimler sonuç vermiş üyelerimizin eğitime tabi tutularak sertifika almaları sağlanacak olan “Uygulamalı Çiftçi Eğitim Merkezi” projesinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ek olarak ilk eğitimin Sayın Bakanımız tarafından verileceği müjdesini vermişlerdir.

Bunların yanında üyelerimizin sorunlarını yerinde görmek, çözüm önerilerini almak, onlara temas edebilmek amacıyla şimdiye kadar 5(beş)ayrı ilde bölge istişare toplantıları düzenlenmiştir ve diğer bölgelerimizde de düzenlenmeye devam edilecektir.

Tohum ithalatında ve tohuma ilişkin doğru bilinen yanlışların, GDO ve Hibrit Konuları, İsrail Tohumu gibi konuların anlatılacağı kamu spotlarının yaptırılmasına yönelik çalışmalarımızın devam ettiğini belirtmişlerdir.
Bu çalışmaların akabinde 25-28 Aralık 2018 tarihinde Antalya da düzenlediğimiz Çalıştayımızda üyelerimizin dile getirdiği sorunların büyük oranda çözüldüğünü ayrıca bölgesel istişare toplantılarında yetiştiricilerimizin dile getirdiği sorunlara çözüm bulmak için yoğun çalışmalar yapıldığını aktarmışlardır.

Daha sonra BÜGEM(Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Sayın Fuat Fikret AKTAŞ; “Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği ve Türkiye Tohumcular Birliği başkanlarımızla toplantı öncesi bir araya geldik. Geçmişte bu konuda verdikleri hizmetlerden dolayı müteşekkiriz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Emine Hanımefendinin verdiği desteği biliyoruz.” Dediler. Özel sektörün içinde olduğu bir üretimi istediklerini ve devletin daha etkin denetim yapmasını benimsediklerini ifade ettiler. Tohum sektörünün ihracat fazlası vermesinin sevindirici olduğunu, bugüne kadar 2 Milyar destek verildiğini, bu desteğin yeterli olmadığının farkında olduklarını, daha fazla ve daha kaliteli üretim yapılması gerektiğini ifade ettiler.
Sayın AKTAŞ; Sertifikalı üretimin ülkemiz tohum ihtiyacını %35 ini ancak karşıladığını bu nedenle bu tür hizmetlerin engellenmesinin mümkün olmadığını ifade ettiler. Sertifikalı tohum kullanımının artırılmasını istediklerini ancak bunun gerçekleştirilmesi için farkındalığın da ortaya konulması gerektiğini ve serbest ticaret hakları gereği zorlama yapılamayacağını ifade ettiler. Ayrıca; fiyatların aşağı çekilmesi yanında verim artışı da gösterilebilirse sertifikalı tohum kullanımının artırılmasına katkı sağlanacağı şeklinde açıklamada bulunuldu. 
Sayın Sezgin KARADENİZ; Bitki pasaportu aşamalarını izah ettiler. Her yıl saha elemanlarıyla/kontrolörlerle metot günü toplantıları yapılmaktadır. Tespit edilen hususular doğrultusunda mevzuat değişikliği yapılarak düzeltmeye çalıştıklarını ifade ettiler.
Daha sonra üyelerimiz ile soru cevap bölümüne geçilmiş ve bu bölümde üyelerimiz tarımsal üretimde karşılaştığı sorunları aktarmışlardır. Bu sorunlar ve verilen cevaplar özetle;
Üreticilerimiz; Sertifikalı tohum destekleme ödemelerinin henüz yapılmadığı ve bu nedenle çiftçilerin tohum üretim isteğinin azaldığını, desteklerin ise daha çok firmalara yaradığını kullanan yetiştiricilerinde dikkate alınarak hassasiyet gösterilmesini ve denetimlerin daha etkin olmasını talep ettiklerini ifade etmişlerdir.

BÜGEM(Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Sayın Fuat Fikret Aktaş ise bu soruya; Ödemelerin genellikle Ekim ayında yapıldığını ancak bu yıl tebliğin geç çıkmasından dolayı ödemelerin Aralık ayında yapılması için çalıştıklarını belirtmişlerdir.
Tohumculuk Daire Başkanı Sayın Sezgin Karadeniz ise; Gerekli çalışmaların yapıldığını, her yıl iki kez illerle toplantı yaptıklarını, kayıt dışı ile mücadelenin devam ettiğini ifade etmişlerdir.
Bir üyemiz; Tohum maliyetlerinin yüksek olduğunu, tohum yetiştiricisinin bu maliyetlerle para kazanamadığını aynı zamanda ürettikleri tohumun pazarlanmasında ve satışında sorunlar yaşadıklarını ve Bakanlığımızın bu konuda yardımcı olmasını, özellikle Konya bölgesinde sulama sorunun bir şekilde çözüme kavuşturulmasını talep etmişlerdir.
    Sayın Savaş AKCAN; Tohum maliyetleri üzerindeki engellerin kaldırılabileceğini ancak özel sektör üretiminin talebi karşılamasının mümkün olmadığını, 915 kayıtlı firmanın olduğunu ifade etmişlerdir.
     Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hacı Ömer GÜLER ise; Temel sorunlardan birinin AR-GE olduğunu, serbest piyasaya müdahale gibi bir yetkilerinin olmadığını ifade etmişlerdir. Su ve Sulama konusunda özellikle Konya ovasında yeni bir yaklaşımla su politikasına ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdir. Bu konuya ilişkin III.Tarım Şurası toplantısında da su kanunu çıkarılması tespitinin yapıldığını belirtmişlerdir.
Üretici; Biçerdöver kayıplarının çok yüksek olduğunu, denetimlerin de yetersiz olduğunu belirtmişlerdir.
      Sayın Fuat Fikret AKTAŞ;    Biçerdöver konusunda yaş problemi olduğunu, eski biçerdöverlerinde değiştirilmesine yönelik çalışma yapıldığını, önemine binaen Sayın Bakan Beye arz edildiğini ve Bakan talimatıyla bu konuyu Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne devrettiklerini ifade etmişlerdir.
    Üreticilerimiz; Çiftçilere yönelik eğitim çalışmalarının hızlandırılması ve genç çiftçilerin eğitilmesinin önemli olduğunu köyden kentlere göçün engellenmesi talebinde bulundular.
Sayın Fuat Fikret AKTAŞ; “Göç sorununun tüm dünya da büyük bir mesele olduğunu herkes biliyor. Ne yazık ki kimse çocuğunun çiftçi olmasını istemiyor. Kırsal da mülkiyet sorunu da var. Arazilerini terk edenler, arazilerini ekmiyor. Çok hisseli araziler de sorun olarak karşımıza çıkıyor.” Görüşlerini açıklamışlardır.
Çiftçi Eğitim Projesi uygulamasının UTEM de yapılmasını planladıklarını ve protokol imzalama aşamasında olduklarını ifade ettiler. Teknik bilgi seviyesi artan çiftçinin daha fazla para kazanabileceğini söylediler. Ek olarak ilk eğitimin Sayın Bakanımız tarafından verileceği müjdesini vermişlerdir.
     Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hacı Ömer GÜLER, Başka söz alan olmadığı için kapanış konuşmasını yaparak Başta Genel Müdürümüz ve TÜRKTOB başkanı olmak üzere toplantıya katılan ve fikrilerini paylaşan tüm katılımcılara teşekkürlerini ifade ettiler.

Daha sonra toplantımız, katılan yetkililerimize günün anısına plaket verilmesi ve hayırlı olması dilekleriyle sona ermiştir.